Definisi Portal & Laman Web

Definisi Portal
Portal adalah satu istilah yang, secara umumnya sinonim dengan pintu masuk, untuk World Wide laman web yang sedang atau bercadang untuk menjadi tapak permulaan utama untuk pengguna apabila mereka disambungkan ke web atau yang pengguna cenderung untuk melawat anchor site. Terdapat portal umum dan portal khusus atau khusus. Beberapa portal am utama termasuk yahoo, Netscape, Lycos, CNET, Microsoft Network, dan Amerika Online AOL.com

Kebanyakan portal telah menerima pakai gaya Yahoo kategori kandungan dengan laman loading teks intensif, lebih cepat yang pengunjung akan mendapati mudah untuk digunakan dan untuk kembali ke. Syarikat-syarikat dengan laman portal telah menarik banyak pasaran saham minat pelabur kerana portal dilihat sebagai dapat menarik penonton yang besar dan bilangan penonton pengiklanan.

Perkhidmatan yang biasa ditawarkan oleh laman portal termasuk direktori laman web, kemudahan untuk mencari laman-laman lain, berita, maklumat cuaca, e-mel, harga saham, telefon dan maklumat peta, dan kadang-kadang satu forum komuniti.

Definisi Laman Web (Website)
Sebuah laman web adalah koleksi fail web mengenai subjek tertentu yang termasuk fail permulaan yang dikenali sebagai halaman utama. Sebagai contoh, kebanyakan syarikat, organisasi, atau individu yang mempunyai Laman Web mempunyai alamat tunggal yang mereka memberi kepada anda. Ini adalah alamat halaman utama mereka. Dari halaman utama, anda boleh mendapatkan kepada semua laman-laman lain di laman web mereka. Sebagai contoh, laman web untuk IBM mempunyai alamat daripada laman web http://www.ibm.com. (Dalam kes ini, nama sebenar fail fail laman web tidak perlu dimasukkan kerana IBM telah menamakan ini index.html fail dan memberitahu pelayan yang alamat ini benar-benar bermakna (http://www.ibm.com/index. html)

Sumber : MALAYSIA GOVERNMENR PORTALS AND WEBSITES ASSESSMENT (MGPWA) 2013 : Handbook On Criteria.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping